web analytics
  • Strada Gheorghe Şincai nr. 46, la parterul Palatului Administrativ, camera 20, Baia Mare.
  • tel. +40 262.206.113 | fax +40 262.206.114
  • office@visitmaramures.ro

Fondul de Conservare

Fondul a fost creat de WWF în anul 2012, în cadrul unui proiect finanțat de UNEP (United Nations Environment Programme) și Comisia Europeană și reprezintă unul dintre atuurile pentru care zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului a fost atestată oficial ca destinație națională de ecoturism.

În acest Fond se adună donații fixe anuale de la:

→   pensiuni din zonă,

→ tur-operatori locali și tur-operatori care oferă pachete turistice în zonă, precum și

→ încasările ce rezultă din vânzarea hărții-suvenir Drumul Moștenirii Maramureșene și chiar și

→ donații individuale de la turiștii care vor să aibă o contribuție mai consistentă

Din aceste donații se acoperă nevoi ale ariilor naturale protejate pentru care nu există resurse financiare, cum ar fi întreținerea sau marcarea traseelor turistice existente, crearea de noi trasee tematice, precum și nevoi legate de dezvoltarea durabilă a zonei: îmbunătățirea serviciilor și a infrastructurii turistice locale, dezvoltarea capacității administrației publice locale sau îmbunătățirea politicilor locale de dezvoltare pentru integrarea principiilor de sustenabilitate.

Fondul este gestionat de Centrul de Ecologie și Turism Maramureș – ONG local ce face parte din Parteneriatul Local -, cu suport tehnic din partea WWF, pe partea de conservare și AER, în ce privește ecoturismul. Principiile transparenței și non-discriminării, împreună cu un set de proceduri clare asigură un management corect al fondurilor.

Mara-Cosău-Creasta Cocoșului © Dan Dinu
Stejar bătrân din Pădurea Crăiască © Dan Dinu

Proiecte finanțate din Fondul de Conservare

 

Primul proiect este Poteca de povești din Pădurea Crăiască.

Pădurea Crăiască e o pădure cu arbori seculari, dintre cei pe care nu-i poți cuprinde cu brațele sau privirea. Deși se află la o aruncătură de băț de Ocna Șugatag, nu este parte din viața comunității și este izolată și de alte păduri din zonă. Păsările, însă, și-au găsit casă bună aici, în acest petec verde ce amintește de vremuri imperiale și de marile întinderi de pădure pentru care Maramureșul a fost întotdeauna renumit. Pădurea este locuită de 51 de specii de păsări, care fac o zarvă continuă; ele sunt „sufletul” pădurii.

Proiectul constă în:

1. Amenajarea unei poteci de vizitare prin pădure, cu marcaje și panouri ce te ghidează prin locurile permise și care scot la lumină poveștile pădurii, cu istoria ei și locul pădurii în identitatea locală, speciile de arbori și de viețuitoare și relațiile dintre ele, rolurile pe care le îndeplinește pădurea, viața de după moarte a arborilor și impactul oamenilor asupra ei.

2. Realizarea unui pachet educativ pentru școlile din zonă, cu un manual de interpretare a tematicilor prezentate pe potecă și diverse materiale de tip „recuzită” (cum ar fi planșe cu specii, modelaje); manualul va conține lecții interactive inspirate de poveștile pădurii și va fi utilizat de profesori în programe precum „Școala altfel”, pentru a crea experiențe interesante pentru elevi, în mijlocul Pădurii Crăiești.

3. Promovarea regulilor de vizitare a rezervației prin afișarea lor pe potecă și prin intermediul rețelei de turism din zonă, dar și găsirea și aplicarea unor soluții în privința problemei deșeurilor.

Pentru că fondurile strânse de comunitate nu sunt de ajuns pentru realizarea potecii de povești, invităm pasionații de călătorii rurale să dea o mână de ajutor, oferind o donație în Fondul de conservare.

Contul bancar este: RO87BTRL02501205M64756000, deschis la Banca Transilvania, Agenția Sighetu Marmatiei. Beneficiar: Asociația Centrul de Ecologie și Turism Maramureș. Cu mențiunea „Donație pentru Poteca de povești din Pădurea Crăiască”.

Împreună cu comunitatea vom da o nouă viață acestei păduri uitate în timp, punând-o pe harta circuitelor turistice și deschizând-o către generația tânără și toți cei din comunitate care și-au dorit un loc unde să se plimbe și să respire aer curat.

Mai multe detalii despre Pădurea Crăiască puteți citi aici.

by flavius frantz | eeessential.tools