web analytics
  • Strada Gheorghe Şincai nr. 46, la parterul Palatului Administrativ, camera 20, Baia Mare.
  • tel. +40 262.206.113 | fax +40 262.206.114
  • office@visitmaramures.ro

Delicii locale

delicii locale

Bucătăria locală s-a format aici de-a lungul timpului în așa fel încât să răspundă la nevoile și programul zilnic de muncă al oamenilor, care în marea lor majoritate s-au ocupat și încă se ocupă cu creșterea animalelor, cu activități agricole și lucrul la pădure. Preparatele sunt astfel consistente și hrănitoare, să țină de saț, și se bazează pe carne și produse lactate, cartofi și fasole, mămăligă și fructe (fructe de pădure, mere și pere).

De obicei, gazdele de la pensiuni întreabă în avans cu ce să vă servească la fiecare masă; acest lucru e firesc pentru afacerile mici de familie care predomină aici și care te fac să te simți cocoloșit. În cazul în care nu vă întreabă, așteptați-vă să fiți serviți la micul dejun cu omletă din ouă proaspete de la găinile din curte, cu lapte de la vaca din grajd sau de la vecinul, cu urdă sau telemea de la stână și cu miere și dulcețuri din cămara casei. La prânz, dacă nu sunteți ieșiți pe dealuri sau prin sat, veți fi răsfățați cu zamă de carne sau de păstăi, cu o tocană de hribi sau curechi umpluți (sarmale), iar la cină probabil că vă veți delecta cu mămăligă cu brânză și jumări sau cu plăcinte umplute cu brânză, cartofi și cu pancove (gogoși delicioase).

Bucătăria locală nu prea poate satisface însă preferințele alimentare ale vegetarienilor; dacă ar fi să te muți aici, șansele să rămâi vegetarian s-ar subția cu fiece zi. Pentru localnici, noțiunea este străină, deși ei respectă cu sfințenie, în crezul lor în divinitate, perioadele de post de dinaintea sărbătorilor religioase importante. Când ceri mâncare fără carne de cele mai multe ori primești reacții de mirare și o chicoteală inocentă care ascunde o ușoară îngrijorare cu privire la abilitatea lor de a pregăti ceva la fel de gustos ca preparatele cu carne. Moroșenii vor primi însă cu seninătate și din ospitalitatea și generozitatea infinită care-i caracterizează această reală provocare și se vor da peste cap să vă ofere ce pot și au ei mai bun.

Un cuvânt de atenționare: dacă mânânci tot din farfurie sau bei tot din pahar, moroșenii cred că dorești un supliment și fără să mai întrebe, vor umple iar într-o clipită farfuria sau paharul până să apuci să zici „nu, mulțumesc, nu mai pot”.

Și încă ceva: toate mesele sunt acompaniate de horincă și/sau afânată, iar a le refuza este o dezamăgire aspră
pentru moroșeni sau uneori chiar o jignire.

by flavius frantz | eeessential.tools