web analytics
  • Strada Gheorghe Şincai nr. 46, la parterul Palatului Administrativ, camera 20, Baia Mare.
  • tel. +40 262.206.113 | fax +40 262.206.114
  • office@visitmaramures.ro

Obiective turistice din apropiere

Biserica din lemn și Muzeul Etnografic Pleș din Ieud

Biserica Ieud Deal este monument UNESCO și se spune că ar fi cea mai veche biserică din Maramureș, datând de la 1364. Interiorul bisericii este acoperit de o pictură post-bizantină realizată în secolul al XVIII-lea de unul dintre cei mai activi si cunoscuti artisti ai Maramuresului de la vremea respectivă, Alexandru Ponehalschi; picturile ilustrează Judecata de Apoi și scene din Vechiul Testament. În podul acestei biserici s-a găsit Codicele de la Ieud, scris cu literele chirilice și considerat a fi cel mai vechi text în limba română, din 1391.

Biserica are hramul Nașterea Maicii Domnului, pe 8 septembrie, o ocazie perfectă pentru a asista la slujbă și a vedea mulțimea de săteni îmbrăcați în costum tradițional.

Pont: Încercați să găsiți și să descifrați inscripțiile în limba română de sub anumite ferestre ale bisericii.

Persoană de contact pentru vizitarea bisericii – „păstrătorul” cheii: Vasile Pleș.

La poalele dealului pe care este amplasată biserica se găsește și Muzeul Etnografic Pleș – o fostă gospodărie maramureșeană transformată cu pasiune și respect pentru istorie într-un mic muzeu de membrii familiei Ples. Casele din complexul muzeal sunt foarte bine conservate în starea originală și adăpostesc creații de port popular, obiecte și unelte de lemn și mobilier vechi din lemn.

Ieud, nr. 909

Program de vizitare: luni – vineri, 8.00 – 20.00. Tel: 0262.336.104.

Mănăstirea Bârsana

Biserica de lemn de la Bârsana este monument UNESCO și a fost construită în anul 1720 pe un alt amplasament, fiind mutată de către săteni în 1806 pe dealul Jbâr – actuala locație; motivele pentru strămutarea bisericii par a fi multiple, unii vorbind despre o legendă a cimitirului victimelor ciumei, alții despre dorința sătenilor de a proteja în contextul răspândirii cultului catolic. Pictura murală cu caracter moralizator este realizată de Toader Hodor, artist maramureșean care a introdus elementele de stil baroc și rococo în limbajul artistic din zonă.

Hramul bisericii de sărbătorește la Intrarea Maicii Domnului în Biserică, pe 21 noiembrie.

Pont: Încercați să identificați picturile cu cetele de îngeri care au trupurile acoperite cu ochi.

Persoană de contact pentru vizitarea bisericii – „păstrătorul” cheii: preotul Urda Gheorghe.

Cimitirul Vesel de la Săpânța (Săpânța)

Poate că vizitarea unui cimitir nu este neapărat un lucru pe care ai dori să-l faci în vacanță, însă cel de la Săpânța se deosebește atât de mult de noțiunea de cimitir încât a devenit o atracție turistică care, din câte știm, este unică în lume.

Cimitirul cuprinde aproape 1.000 de cruci viu colorate pe fundalul albastru devenit iconic și este o colecție de picturi naive și poeme ironice care (re)aduc la viață fragmente reprezentative din traiul și ocupațiile locuitorilor din Săpânța. Epitafurile sunt scrise la persoana I, în graiul popular. Activitatea creatoare, de peste o jumătate de veac, a meşterului Stan Ioan Pătraș care a dat naștere acestui cimitir vesel a fost preluată după dispariţia acestuia în anul 1977 şi continuată de către meşterul cioplitor în lemn Dumitru Pop Tincu.

Cimitirul Vesel este un loc care nu inspiră tristețe și păreri de rău, ci curaj și un îndemn de a privi moartea ca pe ceva firesc, o trecere către o altă lume.

În apropiere, pe o uliţă lăturalnică, se găseşte Casa Memorială Stan Ioan Pătraş. Micul muzeu oferă vizitatorilor în afara miniaturalelor cruci pictate, sculpturilor masive şi a basoreliefurilor, o bogată colecţie de icoane pictate pe sticlă, blide frumos decorate, costume populare săpânţene, cergi şi o suită de fotografii ale meşterului şi ale apropiaţilor acestuia. Un bust al meşterului, dăltuit în piatră, se află în faţa casei şi a atelierului său.

Pont: Citiți mai multe epitafe din cimitir și căutați-le și pe cele care nu sunt neapărat „populare”, pentru a înțelege mai bine istoria satului, caracterul oamenilor și ocupațiile care au modelat viața satului în Maramureș.

Program de vizitare: zilnic, 10.00 – 18.00. Taxă intrare: adulți 4 lei, copii 2 lei.

Mocănița (Vișeu de Sus)

Mocănița, trenul cu aburi, circulă pe ultima cale ferată forestieră activă din Carpați pe care încă se mai transportă lemn din pădurile de pe Valea Vaserului până la fabricile de prelucrare din Vișeu de Sus. Din mai până în octombrie, Mocănița îi poartă pe turiști de la gara din Vișeu de Sus pe un traseu idilic printre dealuri, munți și poieni din Parcul Natural Munții Maramureșului până la stația Paltinu. Traseul are 21 km și se parcurge în aproximativ două ore, cu două pauze pentru cafea și alimentarea locomotivei cu apă; staționarea la Paltinu durează aproximativ o oră jumătate, în funcție de starea vremii, unde se poate lua masa în aer liber sau în foișoarele din lemn și se pot face drumeții în natură. Ocazional, aici se organizează evenimente speciale, precum concerte de muzică clasică, brunch-uri și obiceiuri de sărbători religioase sau călătorii de lună plină.

Program: 1 mai – 29 iunie și 18 septembrie – 2 noiembrie, plecare în zilele de joi, vineri, sâmbătă și duminică la ora 9.00, din Vișeu de Sus și întoarcere la ora 14.30. 3 iulie – 14 septembrie (sezon de vârf), plecarea se face zilnic, de la ora 9.00, cu întoarcere la ora 15.30. Pentru mersul trenului la evenimente speciale, vă rugăm să consultați programul de pe site www.cffviseu.ro. Informații se pot solicita și la info@cffviseu.com, tel. +40 262 353 381 (între orele 8 – 19), mobil +40 744 686 716 (între orele 8 – 19).

Biletele se achiziționează din gară, începând cu ora 7.00 și costă 46 lei / 49 lei (sezon de vârf) pentru adulți, 38 lei / 41 lei (sezon de vârf) pentru studenți, pensionari și persoane cu dizabilități, 33 lei / 35 lei pentru copii (copiii cu vârsta mai mică de 6 ani care circulă cu părinți beneficiază de gratuitate).

Strada Cerbului, nr. 5, Vișeu de Sus

Memorialul Victimelor Comunismului (Sighetu Maramației)

Cea mai mare victorie a comunismului – o victorie relevată dramatic abia după 1989 – a fost crearea omului fără memorie, a omului nou cu creierul spălat, care nu trebuie să-şi amintească nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut înainte de comunism. Realizarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei este o formă de contracarare a acestei victorii, un mijloc de resuscitare a memoriei colective. (www.memorialsighet.ro)

Memorialul a fost construit în clădirea ridicată în anul 1897 de autoritățile austro-ungare și care a funcționat pe timpul regimului comunist, în perioada 1948-1955, ca penitenciar politic. Pe atunci era cunoscut ca unitate de muncă, sub numele de „Colonia Dunărea”, însă ascundea de fapt un centru de represiune și exterminare pentru elitele politice și academice, scriitori, economiști, ziariști și preoți catolici.

Fiecare celulă a fostei închisori recreează, prin documente originale, instalații audio și video, fotografii și exponate, câte un domeniu al vieții în comunism – agricultură, învățământ, politică, viața cotidiană, viața în penitenciare și în centrele de muncă, metodele de investigare și tortură, mișcările de rezistență, presa, etc. La parter este prezentată succesiunea evenimentelor și strategia demonică prin care partidul comunist a câștigat, prin fraudă și minciună, alegerile din 1946. Sunt păstrate, de asemenea, celulele în care au fost reținute și au decedat mari personalități politice din partidele de opoziție, precum Iuliu Maniu (prim-ministru, președinte al Partidului Național Țărănesc și academician) sau Gheorghe Brătianu (membru al Partidului Național Liberal, academician, profesor universitar).

Se spune că Memorialul este cel mai bun muzeu din această parte a Europei axat pe descrierea regimului comunist. Vizita în acest lăcaș al memoriei este o experiență elucidantă și transformatoare care șterge odată cu primii pași în sala hărților (sala de primire a vizitatorilor) impresia conform căreia comunismul este doar o altă filă de istorie.

Programul de vizitare: luni-duminică 9.30-18.30 (15 aprilie –15 octombrie); marţi-duminică 9.30-16.30 (16 octombrie-14 aprilie), luni închis. Bilete: adulţi 6 lei; elevi, studenţi, pensionari 3 lei; beneficiază de gratuitate foști deținuți politici, persoane cu dizabilități, ziariști.

Str. Corneliu Coposu, Nr. 4, Sighet. Tel/Fax: +4 0262.319.424, +4 0262.316.848.
muzeu@memorialsighet.ro

Muzeul Satului Maramureșean (Sighetu Marmației)

Muzeul Satului a fost inaugurat în anul 1981 și aparține de secția Etnografie a Muzeului Maramureșului. Muzeul reface structura și dispunerea clasică a unui sat maramureșean, având gospodării cu case-monument din secolele XVII, XVIII și XIX și anexele tipice (porumbar, șură, cotete etc.) foarte bine conservate și ulițe care duc spre biserica din lemn din secolul XVI adusă din satul Oncești și reconstruită pe micul deal din muzeu. Sunt reprezentate aici și minoritățile din Maramureșul istoric, prin prezența caselor de evrei, ucrainieni, maghiari și germani. În aceeași incintă se găsește și o veche moară din lemn acționată de apă.

Deschis zilnic, tel. 0262.314.229, muzeulmaramuresului@yahoo.com

Str. Muzeului, nr. 1

Cascada Cailor

Cascada Cailor, cea mai înaltă cădere de apă din România, se află în Munții Rodnei, în apropierea localității Borșa. Se formează la o altitudine de 1.300 metri, iar căderea propriu-zisă de apă are o înălțime de 90 metri. Numele cascadei provine de la o legendă locală conform căreia caii staționați pe timpul verii pe pășunile de pe muntele Piatra Rea au fost încolțiți de urși pe platoul de deasupra cascadei și, încercând să scape, au căzut în prăpastie.

Accesul se face mergând pe poteca marcată dinspre Complexul Turistic Borșa, drumeția durând aproximativ 2 ore, sau cu telescaunul, tot de la Complexul Tustic Borșa; de la punctul de sosire se merge pe drumul care coboară spre cascadă timp de aproximativ 15 minute. Ultima cursă a telescaunului este la ora 17.00.

Pârtii de schi

La Cavnic, la aproximativ 20 km de Ocna Șugatag, se găsesc două complexuri de ski: Roata/Superski, cu 5 pârtii de dificultate mică, medie și crescută și o lungime totală de 6 km (www.superskicavnic.ro), și Icoana Cavnic, cu 5 pârtii de dificultate mică și medie și cu o lungime totală de 8.5 km (www.icoanacavnic.ro). Ambele complexuri oferă servicii de închiriere și lecții de ski și snowboard.

Alte complexuri de ski din apropierea zonei Mara-Cosău-Creasta Cocoșului sunt cele de la Borşa, Izvoare, Mogoșa, Şuior și Baia Borşa.

by flavius frantz | eeessential.tools