web analytics
  • Strada Gheorghe Şincai nr. 46, la parterul Palatului Administrativ, camera 20, Baia Mare.
  • tel. +40 262.206.113 | fax +40 262.206.114
  • office@visitmaramures.ro

Harta destinației

harta destinatie ecomaramures mara cosau creasta cocosului

© Copyright  Maramureș Info Turism

Zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului ocupă văile formate de râurile Mara și Cosău și este mărginită la sud de Rezervația Creasta Cocoșului. Zona este situată în Maramureşul istoric, leagăn al unor tradiţii, obiceiuri şi principii de viaţă vechi de sute de ani ce se pot citi în detaliile arhitecturale, în straie, în modul de organizare a gospodăriilor sau în picturile murale din interiorul bisericilor.

Aici se pot descoperi o natură bogată şi elemente ale unei civilizaţii arhaice modelate până în cele mai fine detalii de mediul natural şi integrate perfect în acest peisaj: biserici de lemn – giuvaiere din secolele XVI – XVII, unele dintre ele parte din Patrimoniul UNESCO, frecventate şi azi de localnicii credincioşi, porţile masive sculptate în lemn, specifice aceastei regiuni, mori cu roată verticală, pive şi vâltori – ingenioase instalaţii tehnice ţărăneşti din lemn, acţionate de apă.

Meşteşuguri şi produse artizanale, portul popular purtat cu mândrie de localnici în zilele de sărbătoare, obiceiuri şi festivaluri şi preparate tradiţionale cu gust, gătite cu căldură şi ştiinţă.

Frumoasele peisaje-mozaic, alcătuite din pășuni alpine, fânețe, zăvoaie, pâraie, livezi și păduri, unele seculare, pline de viaţă. Dar şi zone sălbatice care adăpostesc mamifere mari precum ursul brun și râsul – dispărute din alte țări europene –, capra neagră, porci mistreți sau lupi și păsări precum bufnițele mari, specii de vulturi și șoimi și multe altele.

Localnicii trăiesc din agricultura de subzistență, activități forestiere și turism de diferite feluri: ecoturism, agroturism și turism balnear. Stilul lor de viaţă arhaic se poate experimenta de turişti în unele pensiuni (link la secţiunea cazare), intrând în vorbă cu gazdele care de cele mai multe ori se ocupă atât de treburile casei, de mersul la câmp sau de oierit, cât şi de activitatea turistică din cadrul pensiunii. Pentru că aici, lucrurile se fac în familie, iar vizitatorii se pot simţi foarte uşor parte a familiei, cu un zâmbet şi disponibilitatea de a intra în joc.

by flavius frantz | eeessential.tools